GriekenlandLanden

Sparta, Mystras en Kalamata

posted by Vandeketting 16 april 2015 0 comments
Sparta, Mystras en Kalamata

Over smalle, slingerende bergweggetjes door bossen en bijna alpiene weitjes dalen we af naar Megalopoli. We eten we een uitgesteld ontbijt van kleverige taartjes en een lekker bordje met kaas, droge worst en olijven op één van de vele terrasjes op het grote rechthoekige marktplein. Geschrokken door het gebrek aan inkoopmogelijkheden in de bergen loopt Koen nog een keer bij de bakker binnen en met een flinke doos met nog meer taartjes gaan we verder richting Sparta.

Het is een mooie oude weg die zich door een paar kleine dorpjes langs een bergketen naar het zuiden kronkelt. Het is zaterdag en hoewel het gidsje vermeldt dat de weg in het weekend wat druk kan zijn komen we bijna geen auto tegen. We hoorden dat de Atheners die hier anders vaak het weekend doorbrengen nu massaal wegblijven. Dat is de voornaamste toeristenbron van het Griekse binnenland en daarmee ook de reden van de vele gesloten of nauwelijks bezette overnachtingsmogelijkheden.

In Sparta hetzelfde, zelfs in de grotere hotels daar zijn maar een paar kamers bezet. Dat geldt niet voor de vele terrassen en restaurants. Die zitten allemaal bomvol, in elk geval op deze weekenddag. Wel valt op dat de meesten heel erg lang met een drankje kunnen doen. Velen bestellen ijs-latte in plaats van koffie, dat hoort in elk geval koud te zijn.

De volgende ochtend brengen we een paar uur door in Mystras. Nooit van gehoord, maar een prachtig bewaard gebleven Byzantijnse stad waar rond 1400 meer dan 40.000 mensen woonden. Gesticht als vesting door een Franse kruisridder, maar al snel veroverd door de Byzantijnen die het ontwikkelden één van de belangrijkste culturele centra.

Daarna een prachtige slotetappe, via een steile kloof dwars door de hoge bergen waar zelfs nog sneeuw op de toppen ligt, een mooi uitzicht op Kalamata beneden aan zee en een lange afdaling daarheen tot slot. ’s Avonds eten en nog wat drinken in de gezellige drukke straatjes pal onder onze hotelkamer en dan nog een kort stukje fietsen naar het vliegveld, waar onze vlucht er één is van de vijf die er die dag vertrekken. Prima lentebestemming, Griekenland.

You may also like

Leave a Comment